Phaneuf míří do Los Angeles, Gáborík do Ottawy!

14. 02. 2018, 08:51 » Přestupy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Máme tu první velkou výměnu před blížící se uzávěrkou přestupů! Zřejmě nikoho z hokejového prostředí nepřekvapí, že se o ni postarali Ottawa Senators, spojovaní s několika možnými trejdy, a Los Angeles Kings, o nichž se zase vědělo, že hledají posily do obrany a útoku. A tak generální manažeři Rob Blake a Pierre Dorion zvedli telefony a vymysleli, že Senators pošlou do Kalifornie obránce Diona Phaneufa a útočníka Natea Thompsona, zatímco do hlavního města Kanady poputují útočníci Marián Gáborík a Nick Shore. Sluší se ještě poznamenat, že Ottawa si ponechala 25 % Phaneufova platu.

Ne, o žádnou rental výměnu, jak se krátkodobým posilám do července, kdy jim skončí smlouva a odejdou, se nejedná. Phaneuf, kterého museli před začátkem třetí třetiny vytáhnout z dnešního nočního utkání proti Pittsburghu, totiž hraje na základě kontraktu s průměrným ročním platem ve výši 7 miliónů dolarů, ačkoliv v dalších třech ročnících bere 6.5, 5.5 a znovu 5.5 miliónů.

To Gáborík, jenž má kontrakt na stejně dlouhou dobu, si díky němu ročně vydělává v průměru 4.785 miliónů, ale v příštích letech už to bude méně - v jednotlivých sezónách 4.575, 3.175 a 3.075 miliónů.

Dvaatřicetiletý Phaneuf si v letošních 53 utkáních připsal tři góly a 13 asistencí, celkově má ve své kariéře v 955 duelech 133 branek a 345 nahrávek. Před dvěma lety ho přes uzávěrkou přestupů vyměnilo k rivalům do Ottawy Toronto, ale Senators i s ním v sestavě postoupili loni až do sedmého utkání finále Východní konference. Letos se ovšem pohybují na dně celé ligy a zřejmě je čeká rozsáhlý výprodej.

OFFICIAL: The #Sens have traded D Dion Phaneuf and C Nate Thompson to @LAKings in exchange for forwards Marian Gaborik and Nick Shore.

Ottawa Senators (@Senators) February 14, 2018




To Kings po loňském mizerném ročníku otočili, a byť po skvělém startu trochu zpomalili, stále se s 65 body v 56 utkáních drží na dostřel druhému i třetímu místu v Pacifické divizi. Už dlouho bylo přitom jasné, že klub by rád získal posilu do obrany, a vzhledem k tomu, že se o Phaneufa zajímal už v roce 2015, ještě když hrál za Maple Leafs, dal se nynější zájem i výměny očekávat.

„Dion přináší do našeho klubu spoustu zkušeností a vůdcovství. Zároveň hraje do těla, což skvěle doplňuje naši sestavu. Nate má za sebou reputaci energického hráče. Oba jsou také charakterově skvělými kluky,“ uvedl v prohlášení GM Kings Blake.

Třiatřicetiletý Thompson zaznamenal ve 43 duelech čtyři góly a sedm asistencí, předchozí tři sezóny pak oblékal dres Ducks. Smlouva mu vyprší v červenci 2019, momentálně si díky ní vydělá 1.65 miliónů dolarů. Pětadvacetiletý Shore odehrál v dresu Kings 221 utkání, v letošním ročníku pak ve 49 střetnutích nasbíral 15 bodů. Smlouva na 925 tisíc dolarů mu končí v červenci, po jejím vypršení se stane chráněným volným hráčem (RFA).

Co se týče Gáboríka, Los Angeles pro něj bylo týmem, kde se mu v roce 2014 konečně podařilo vyhrát Stanley Cup. Od té doby to s ním však jde od desíti k pěti, a to často vinou zranění, kvůli nimž odehrál v loňském ročníku 56 utkání (10+11), v tom předchozím 54 (12+10) a v pomistrovském 67 (20+27). Rodák z Trenčína si díky kontraktu vydělá v příštích třech letech postupně 4.575, 3.175 a 3.075 miliónů dolarů.

Všechny spekulace a důležité informace týkající se Trade Deadline 2018 najdete v našem článku Přehled přestupů a spekulací TRADE DEADLINE 2018!