Flyers postoupili do play off, výhru řídil stobodový Giroux

08. 04. 2018, 00:36 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Poslední hromadný hrací den základní části začal už v sobotu ve 21:00 středoevropského času, kdy se na ledě Philadelphie střetli místní Flyers s Rangers. Cíl domácích byl jasný - získat minimálně bod a zajistit si postup do play off. Zápas sledovali pozorně i na Floridě, Panthers totiž potřebovali pro uchování svých šancí na vyřazovací boje prohru Letců v základní hrací době. Té se však nakonec nedočkali, Philadelphia totiž díky hattricku Claudea Girouxa zvítězila 5:0 a poprvé po dvou letech si znovu zahraje o Stanley Cup.

PHI PHILADELPHIA - NYR NY RANGERS 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)

Flyers ovládli herně i statisticky všechny tři třetiny a poté, co třemi góly během necelých šesti minut a dvěma brankami za šest sekund ovládli druhou periodu, dokráčeli k dominantní výhře 5:0.

Tu řídil třemi brankami - teprve podruhé v kariéře tak zaznamenal hattrick - kapitán Claude Giroux, jemuž se podařilo poprvé ve své kariéře překonat metu 100 bodů, když zakončil sezónu se 34 brankami a 102 body, čímž si vylepšil svá kariérní maxima. Zároveň se stal třetím hráčem v této sezóně s 100 a více body (Nikita Kucherov a Connor McDavid).

Flyers však nejdříve měli štěstí, skóre totiž otevřel v sedmé minutě zápasu při ponechané výhodě díky šťastnému odrazu od těla Ivan Provorov, pro něhož to byl už 17. gól v sezóně. To samé se dalo říct při druhém gólu z hole Girouxe, jehož skákavé nahození v přesilovce nakonec doskákalo za Henrika Lundqvista. Když pak Michael Raffl a Giroux vstřelili ve 38. minutě v rozmezí šesti sekund dvě branky, bylo o vítězi jasné. Výhru na oblíbeného bůra pak upravil ve třetí dvacetiminutovce při úniku Giroux.

Ten si po každém svém gólu a vyhlášení hlasatelem mohl vyslechnout pokřik "MVP" odkazující na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy, která by klidně mohla v červnu v Las Vegas skončit v jeho rukou. Poté, co v loňském ročníku zaznamenal zaznamenal pouhých 58 bodů, otočil třicetiletý Kanaďan list a stal se jedním z nejproduktivnějších a nejlepších hráčů v lize v této sezóně.

Především si však Flyers zajistili postup do play off, a definitivně tak vyřadili Floridu. Dobojováno však stále nemají, momentálně jsou na třetím místě Metropolitní divize, ale jakákoliv výhra New Jersey nebo Columbusu je může posunout zpět na jednu z divokých karet. V případě rovnosti bodů - Jackets i Devils mají o bod méně - by na tom byla lépe Philadelphie (má o jednu výhru v základní hrací době a prodloužení než oba dva soupeři), a v prvním kole by se tak v očekávaném derby střetla s Pittsburghem.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



Just when Philly couldn’t get any wilder, the @NHLFlyers are about to turn things up. #StanleyCup pic.twitter.com/kVDs3pzwe8

— NHL (@NHL) April 7, 2018