Preview série 2017/18: Boston Bruins - Toronto Maple Leafs

12. 04. 2018, 17:00 » Preview - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Poprvé od roku 2013 se proti sobě v play off postaví Boston a Toronto. Před pěti lety jsme byli svědky skvělé série, ve které se v sedmém zápase ujali Leafs vedení 4:1, aby o něj nakonec v posledních minutách zápasu přišli a prohráli v prodloužení. Na straně Toronta už ale zbývá z klíčových hráčů jen pár pamětníků, ale to neznamená, že by noví hráči v čele s Austonem Matthewsem a Frederikem Andersenem nechtěli nenáviděného divizního rivala vyřadit. V jedné z nejslibnějších sériích prvního kola to však nebudou mít proti Bostonu jednoduché. Bruins patří v posledních týdnech i měsících mezi ligovou špičku, a byť skončili nakonec v tabulce za Tampou, jsou pro Leafs zřejmě těžším soupeřem než Lightning. Který tým prokáže lepší schopnosti a postoupí dál?

SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY

BOS Východní konferenci i Atlantickou divizi nakonec ovládla Tampa, ale Bruins mají oproti Lightning celkově ve všech herních oblastech větší sílu. V útoku řádí jeden z nejlepších útoků v celé NHL ve složení Patrice Bergeron (30 branek, 63 bodů), Brad Marchand (34 branek a 85 bodů) a David Pastrňák (35 gólů a 80 bodů), ale Bruins se můžou spolehnout i na další formace, v nichž figurují další borci jako David Krejčí, Rick Nash, Ryan Donato, Danton Heinen či Jake DeBrusk.

Bruins byli s průměrem 3.26 vstřelených branek na zápas šestým nejlepším týmem, ale ještě lépe se umístili v počtu inkasovaných branek - s průměrem 2.57 jim jen těsně patřila čtvrtá pozice. Velkou zásluhu na tom stále má jednačtyřicetiletý kapitán Zdeno Chára, ale na rozdíl od posledních let, kdy byly defenzivní řady Bruins pomalé a nepříliš dobré ve hře s pukem, se to už nyní říci nedá - Charlie McAvoy patřil mezi nejlepší nováčky letošní sezóny a play off okusil už loni proti Ottawě, Torey Krug zažil skvělý ofenzivní rok a ve svých 27 letech (dnes slaví narozeniny) má za sebou zkušenosti z finále Stanley Cupu v roce 2013. Bostonu však bude chybět Brandon Carlo (už si letos nezahraje), ale Kevan Miller, Matt Grzelcyk a Nick Holden by měli být více než schopní jeho ztrátu nahradit.

Sílu mají Bruins i v brance - Tuukka Rask přitom zažil naprosto příšerný začátek sezóny, když prohrál 10 z prvních 13 zápasů s 89.6% úspěšností zákroků. Potom se ale zmátořil a v následujících 40 utkáních měli Bruins s Raskem v sestavě bilanci 31-6-3 a sám finský gólman chytil 92.3 % střel, kterým čelil. Špatná čísla nemá ani jeho náhradník Anton Khudobin (2.56 GAA a 91.3 %).

Klíčem k postupu Medvědů můžou být i speciální formace - svěřenci Bruce Cassidyho mají čtvrtou nejlepší přesilovku (23.6 %) a třetí nejlepší oslabení (83.7 %). Boston je jediným týmem v letošní základní části, který byl v obou těchto statistikách mezi pěti nejlepšími.

TOR Největší síla Toronta se bezpochyby skýtá v útoku. Maple Leafs zakončili základní část jako třetí nejvíce skórující tým (3.29 gólů na zápas) a přitom jim 20 zápasů chyběl Auston Matthews. Ten sám o sobě, když byl v sestavě, vstřelil v 62 utkáních 34 branek a měl nakročeno k překonání svého loňského výkonu 40 branek. Síla Leafs je však v jejich šířce kádru - když pomineme další mladíky Mitche Marnera (22 branek a 69 bodů, nejproduktivnější hráč) a Williama Nylandera (61 bodů) - tak nebezpeční jsou 30góloví střelci James van Riemsdyk a Nazem Kadri a veterán a autor 27 branek Patrick Marleau.

Největší slabinou Leafs bude naopak defenziva. Svěřenci Mikea Babcocka sice byli s 2.8 inkasovanými brankami za zápas 12. nejlepším týmem, ale hodně z toho jde na vrub brankářské dvojici. Toronto totiž bylo s 33.9 inkasovanými střelami za zápas čtvrtým nejhorším týmem základní části a jednoznačně nejhorším mezi postupujícími do play off. Podpořit útok sice umějí Jake Gardiner a Morgan Rielly (oba 52 bodů), ale kromě klíčového hráče v oslabení Rona Hainseyho a svými výkony překvapujícího nováčka Travise Dermotta už nejsou v sestavě žádní příliš spolehliví obránci. Nikita Zaitsev jím byl v loňské sezóně, ale letos se po návratu ze zranění trápí. Roman Polák je pomalý a neviditelný směrem dopředu, i když Babcock ho upřednostňuje před Connorem Carrickem kvůli Polákově využití na oslabení.

Naštěstí se Toronto mohlo v brance spolehnout na dva skvělé brankáře. Frederik Andersen (2.81 GAA a 91.8 %) byl v letošní sezóně zřejmě nejdůležitějším hráčem kanadského klubu. Osmadvacetiletý Dán měl se 66 zápasy druhý nejvyšší počet odehraných zápasů v základní části a čelil zdaleka nejvíce střelám - 2211. Díky němu a náhradníkovi Curtisu McElhinneymu (18 zápasů, 2.18 GAA a 93.4 %) dopadli Leafs v počtu inkasovaných branek lépe, než jak by jejich inkasované střely mohly naznačovat.

Rovněž Matthews a spol. se mohli spolehnout na přesilovku a oslabení. V početních výhodách byli dokonce lepší než Boston - s 25% využitím byli druzí nejlepší za Pittsburghem - zatímco v oslabení jim s 81.4 % náležela 11. pozice, byť na šestý Nashville ztráceli pouze pět desetinek procenta.

Výhodu by Maple Leafs mohli mít ze vzájemných zápasů. Ze čtyř duelů tři vyhráli a ani u jedné z výher 3:2 (10. listopadu), 4:1 (11. listopadu) a 4:3 (24. března) nehrál v sestavě Leafs Auston Matthews. Ofenzivní tahoun týmu nastoupil do jediného utkání 3. února, ale to Boston vyhrál 4:1. Devět bodů si v těchto čtyřech utkáních připsal Marner, na druhou stranu Andersen, byť měl proti Bruins bilanci 2-1-0, s 90.8% úspěšností zákroků příliš nezazářil.


SKRYTÉ ESO V RUKÁVU

BOS Charlie McAvoy
O tom, že ofenzivu Bruins budou
Charlie McAvoy
CHARLIE MCAVOY BOS
Obránce
Základní část 2017/18
GP: 63 | G: 7 | A: 25 | Body: 32
Střely: 77 | +/-: 20
táhnout Bergeron a spol. (alespoň v to v Bostonu doufají), mají všichni poměrně jasno, ale lídrem, byť trochu podceňovaným, bude i McAvoy. Ten byl v letošní sezóně ve svých 20 letech stále nováčkem, ale do play off už nastoupil, když si loni odbyl debut v NHL v sérii proti Senators. V té jeho tým nakonec prohrál, ale McAvoy stihl v šesti utkáních nasbírat cenné zkušenosti. A to ne ledajaké - průměrně strávil na ledě 26 minut a sérii zakončil se třemi asistencemi. Pokud bude v sérii proti Leafs hrát jako v základní části (32 bodů), budou to mít Leafs už s tak nabitým útokem Bruins ještě těžší.

TOR Morgan Rielly
I na straně Toronta bude rozhodovat
Morgan Rielly
MORGAN RIELLY TOR
Obránce
Základní část 2017/18
GP: 76 | G: 6 | A: 46 | Body: 52
Střely: 182 | +/-: -4
defenziva, byť ne ve stejném smyslu jako u Bostonu. Útočné síly mají Leafs hodně, ale v defenzivě mají stále na čem pracovat. Právě obrana musí v play off, natož proti Bruins, pracovat naprosto perfektně, což znamená obrovský počet minut pro klíčové zadáky, jakým je Morgan Rielly. Čtyřiadvacetiletý Kanaďan si v základní části stanovil s 52 body nové kariérní maximum a s 22 odehranými minutami za zápas patřil k nejvytěžovanějším hráčům týmu. Proti Bostonu bude určitě nastupovat proti nejlepším hráčům soupeře a jeho úkolem bude ubránit Bergerona a spol. I na tom, jak se mu to bude dařit, bude z velké části záležet výsledek celé série.

KLÍČE K OVLÁDNUTÍ SÉRIE

BOS
- Pokusit se využít slabin Toronta v defenzivě
- Udržet skvělou přesilovku a oslabení
- Ubránit Matthewse a Marnera

TOR
- Udržet skvělou přesilovku a oslabení (!)
- Vyztužit defenzivu, především proti Bergeronovi a spol.
- Využít tří ofenzivních formací


ROZPIS ZAPASŮ

TIPY REDAKCE
Šimon Rogner: 4:3, postoupí Toronto Maple Leafs
Tomáš David: 4:3, Toronto Maple Leafs
František Zajíc: 4:2, postoupí Boston Bruins