Review série 2017/18: Winnipeg Jets - Minnesota Wild

22. 04. 2018, 14:35 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Ještě že je ten víkend, musela si v sobotu ráno říkat většina obyvatel Winnipegu. Jen málo z nich by totiž bylo ve stavu, kdy by mohli jít normálně do práce. Uhádnout, proč se domácnosti 700tisícového města budily v sobotu ráno všechny až k poledni, není těžké. Místní hokejový klub, Winnipeg Jets, totiž poprvé ve své historii vyhrál sérii play off, zatímco město Winnipeg se z tohoto počinu radovalo po 31 letech, kdy to dokázali ještě původní Jets, dnes už Arizona Coyotes.

V sérii proti Minnesotě Jets dominovali. Vyhráli všechny tři domácí zápasy, jednu výhru přidali v Minnesotě a na porážku 2:6 ze třetího střetnutí odpověděl brankář Connor Hellebuyck i celá obrana před ním nulami v závěrečných dvou duelech série. Právě gólman Jets a ofenzivní impotence Wild na druhé straně patřili mezi hlavní důvody, proč série skončila tak, jak skončila. Jaké byly rozhodující faktory série, kterou Winnipeg ovládl poměrem 4:1 a po které se ve druhém kole střetne s vítězem souboje Nashville - Colorado (momentálně 3:2 na zápasy).

ROZHODUJÍCÍ FAKTORY SÉRIE

WPG

Šířka kádru

Zatímco Minnesotě vypadli kvůli zraněním klíčoví hráči (hned se k tomu dostaneme podrobněji), Winnipegu v útoku nikdo důležitý (až na pátý zápas, kdy chyběl Nikolaj Ehlers) nevypadl. I kdyby se to ale stalo, tak by to nevadilo, protože v Jets dávaly góly všechny formace. Mark Scheifele (4+1) a Dustin Byfuglien (0+5) měli pět bodů, Patrik Laine (2+2), Paul Stastny, Blake Wheeler (oba 1+3) čtyři, Tyler Myers a Andrew Copp tři. A to příliš nebyli vidět Ehlers a třicetigólový střelec ze základní části Kyle Connor (oba 0+2). Celkově bodovalo 17 z 21 hráčů, kteří do série nastoupili.

Šířka kádru se ale týká také defenzivních řad. Jets vstupovali do série bez zraněných Tobyho Enstroma a Dmitryho Kulikova, ve čtvrtém zápase jim kvůli problémům v dolní části chyběl Tyler Myers a pátý zápas zase vynechal kvůli zápasové stopce Josh Morrissey. Ostatní zadáci jako Joe Morrow (vítězný gól v prvním zápase), Tucker Poolman nebo Ben Chiarot je ale dokázali nahradit.

Joe Morrow with the go-ahead goal!

Catch all the action on SN NOW: https://t.co/nDY772TrFr pic.twitter.com/kHQ04z9UEv

— Sportsnet (@Sportsnet) April 12, 2018




Connor Hellebuyck

Finalista Vezina Trophy udělované nejlepšímu brankáři sezóny Connor Hellebuyck si v sérii připsal 92.4% úspěšnost zákroků, průměrně inkasoval 1.94 gólů za zápas, předvedl několik načasovaných zákroků a ve dvou závěrečných zápasech nepustil za svá záda ani jednu ze 60 střel.

It's the intermission so let's take a quick sec to talk about this save from Hellebuyck...

That is one REALLY GOOD save. Wow. #GoJetsGo #WPGWhiteout pic.twitter.com/5BKqI8ltmL

Winnipeg Jets (@NHLJets) April 18, 2018




MIN

Nino, Charlie, Jasone?

I Minnesota nasadila do hry 21 hráčů, z nichž 14 dokázalo bodovat. To by samo o sobě neznělo tak špatně, ale to až do chvíle, kdy zjistíte, kdo mezi těmi sedmi hráči je. Nino Niederreiter - 0 bodů! Charlie Coyle - 0 bodů! Jason Zucker - 0 bodů!

Tohle jsou pro hráče jejich schopností a jejich využití tristní hodnoty. Niederreiter a Coyle zažili letos horší sezóny, když si oba připsali 32, respektive 37 bodů, ale ani to je neomlouvá, nemluvě o Zuckerovi, jenž si 33 brankami a 64 body vytvořil nová kariérní maxima. Jejich produktivita Wild chyběla, i kvůli zraněním.

Lépe si však mohl vést celý tým, který kromě třetího utkání vstřelil ve zbývajících čtyřech střetnutích pouhé tři góly. Gól a asistenci, oba ve třetím zápasu, zaznamenal 42gólový střelec ze základní části Eric Staal, o bod více, v úvodním duelu série, měl Mikael Granlund.

Zranění, zranění, zranění...

Žádný tým se po prohře nechce vymlouvat na zraněních a špatných prvků v sestavě Wild, které způsobily vyřazení, bychom našli více, ovšem není složité si domyslet, že nebýt zranění klíčových hráčů Minnesoty, mohla by to být vyrovnanější série.

Už před začátkem play off tým věděl, že se bude muset po zbytek ročníku obejít bez svého nejdůležitějšího obránce Ryana Sutera. Ten se každý rok pravidelně uchází o místo nejvytíženějšího hráče v lize, chodí na oslabení a řídí přesilovku Divočáků. Jeho absence tak tým poškodila nejen defenzivně, ale i ofenzivně. Minnesota má ale schopné obránce a například Matt Dumba ukázal, že se na něj kouč Bruce Boudreau může v kritických situacích zápasu spolehnout.

Co ale skutečně podtrhlo ofenzivní problémy Wild, byla absence Zacha Pariseho. Ten skóroval v každém z prvních třech utkání a byl jednoznačně nejlépe hrajícím útočníkem. Jenže v závěru třetího zápasu si zlomil hrudní kost a do zbývajících dvou utkání už nenastoupil. Není náhoda, že v nich Wild nedali jedinou branku.

Zach Parise is out tonight for the #MNWild and it looks like he will miss a significant amount of time with a broken sternum. This play from Sunday may have been the one that caused Parise’s injury: pic.twitter.com/l5TvwGu4rO

— Tim and Sid (@timandsid) April 17, 2018




ROZPIS ZAPASŮ