Review série 2017/18: Boston Bruins - Toronto Maple Leafs

27. 04. 2018, 15:30 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Tohle byl souboj, na který čekala celá Kanada. Toronto se totiž znovu po pěti letech v prvním kole střetlo s Bostonem. V roce 2013 si dokázali Leafs vynutit sedmý zápas, v němž se ve třetí třetině ujali památného vedení 4:1. To ale v závěrečných minutách promrhali a nakonec prohráli v prodloužení. Letos to však mělo být jiné. Ano, Bruins byli opět mírní favorité, ale nová generace Maple Leafs se měla po loňském vyrovnaném prvním kole proti Washingtonu a nejúspěšnější základní části v klubové historii pokusit poprvé v éře platového stropu vyhrát sérii play off.

První dva zápasy však dopadly úplně jinak, než si Toronto přálo. Boston zejména díky své první formace hosty naprosto zdemoloval, a přestože vedl po dvou výhrách 5:1 a 7:3 pouze 2:0, zdálo se, že série byla vlastně u konce. Leafs sice ve třetím duelu zvítězili, a byť ve čtvrtém měli navrch, neubránili dvě přečíslení a prohráli 1:3. Do pátého střetnutí tak vstupovali s hrozbou vyřazení.

Svěřenci Mikea Babcocka ovšem ukázali, že mají i přes mladý tým zkušenosti. Jistě, bez Frederika Andersena a štěstí v pátém utkání by asi jen těžko ustáli závěrečný nápor Medvědů, ale následující dva duely vyhráli a znovu dotáhli sérii do sedmého zápasu.

V něm se rozhodně na opatrnost nehrálo. Leafs se ujali postupně vedení 1:0, 2:1 a na konci druhé třetiny 4:3. Boston se ovšem ani jednou nevzdal, dokázal vyrovnat a stav otočit, včetně čtyř branek ve třetí dvacetiminutovce, které nakonec vedly k vítězství 7:4 a postupu do druhého kola proti Tampě Bay.

Jaké byly rozhodující faktory této série?

ROZHODUJÍCÍ FAKTORY SÉRIE

BOS

Bergeron, Marchand a Pastrňák

Jednoznačně nejlepší útok Bruins v sérii v prvních dvou utkáních terorizoval Toronto. V podstatě sám rozhodl o úvodních dvou vítězstvích a celkem nasbíral 20 bodů. V dalších třech zápasech série se na něj ale Leafs zaměřili - zejména prostřednictvím své checking lajny vedené Tomášem Plekancem - a přestože si všichni tři (nebo dva v případě čtvrtého utkání, kdy kvůli zranění nenastoupil Patrice Bergeron) stále vytvářeli množství šanci, zapsat do kanadského bodování se jim nepodařilo.

Když ale Boston vstupoval do sedmého střetnutí poprvé v sérii s hrozbou vyřazení v zádech, byli opět na svých místech. Pastrňák na jeden gól nahrál a další klíčový na 6:4 vstřelil, Bergeron dával branku na 3:2 a u dalších dvou asistoval a Marchand upravoval do prázdné branky na konečných 7:4.

Celkem zaznamenali všichni tři 30 bodů - Pastrňák 13 (5+8), Marchand 9 (3+6) a Bergeron 8 (1+7). Bruins sice mají další silné formace, ale rovnice - když nebodují tihle tři, Boston nevyhraje - se opět potvrdila. Ani v jednom ze třech prohraných zápasů se Bergeronův útok do statistik nezapsal.

Jake DeBrusk

Ačkoliv předvedli Bergeron a spol. v sedmém zápase skvělý výkon, hrdinou večera se stal nakonec někdo jiný. Dva góly, včetně vítězného, totiž vstřelil útočník Jake DeBrusk. Jednadvacetiletý nováček ovšem rozhodně nebyl mužem jednoho zápasu. Celkem dal v sérii pět branek a na dvě nahrál a v útoku mu to šlapalo na křídle vedle Davida Krejčího, mimochodem autora osmi bodů (2+6).

No big deal, just Jake DeBrusk getting f*cking blasted on his way to the net and still scoring a goal. #NHLBruins pic.twitter.com/JyV8yi6YLX

— Andrew Hammond (@ahammsportsgeek) April 26, 2018




Přesilovky

V ruku v ruce s DeBruskovými výkony šly i přesilovky. Do nich totiž kanadský útočník pravidelně nastupuje a také v nich zaznamenal dva ze svých pěti gólů a čtyři ze svých sedmi bodů. Právě v početní výhodě vstřelil v první třetině sedmého střetnutí svůj vyrovnávací gól. Toronto nakonec zbylé přesilové hry soupeře ubránilo, ale mohlo mít namále.

V celé sérii totiž Bruins demolovali svého soupeře a téměř v každé přesilovce si vytvořili šanci ke skórování. Nakonec skončili s 31.8% úspěšností zákroků (druhá nejlepší za Capitals) a v početní výhodě skórovali ve čtyřech ze sedmi utkání.

TOR

Frederik Andersen

Proč Toronto prohrálo? Zčásti i kvůli horším výkonům Frederika Andersena. Proč si Toronto nakonec vynutilo sedmý zápas? Z velké části i kvůli Frederiku Andersenovi. Žádná věc na světě není černobílá a o výkonech dánského gólmana to platí dvojnásob.

Sérii nicméně zakončil s 89.6% úspěšností zákroků a průměrem 3.76 inkasovaných branek za zápas. Při třech výhrách Leafs měl úspěšnosti 95.24 %, 93.33 % a 96.97 %, při čtyřech prohrách pak 87.5 %, 40 %, 85.71 % a 82.86 %. Ve čtvrtém i sedmém zápase inkasoval několik poměrně laciných gólů, včetně rozhodujícího z hole DeBruska. Na druhou stranu ve třetím střetnutí vytáhl fantastický zákrok proti Pastrňákovi a skvělé výkony podal i v pátém a šestém střetnutí. Jinými slovy - do sedmého utkání by bez něj Leafs nepostoupili, ale téměř u všech proher mohl (a měl) osmadvacetiletý gólman gól dva zastavit.



Auston Matthews

Největším zklamáním v sestavě Leafs však přesto Andersen není, tento titul totiž náleží Austonu Matthewsovi. Dvacetiletý Američan dokázal i přes zranění v 62 utkáních základní části nastřílet 34 branek a celkem zaznamenal 63 bodů, ale proti Bruins se trápil. Nakonec si připsal pouhé dva body - gól a asistenci - a celkově nehrál ve své nejlepší formě.

Zda na to mělo vliv ještě doznívající zranění, je otázkou, nicméně zčásti se na zastavení amerického centra podílela první obranná dvojice Medvědů Charlie McAvoy - Zdeno Chára, kterou kouč Cassidy nasazoval proti Matthewsovi, jak jen to šlo.

Devět hráčů Toronta - Mitchell Marner, Patrick Marleau, Morgan Rielly, James van Riemsdyk, Tomáš Plekanec, Tyler Bozak, William Nylander, Zach Hyman a Connor Brown - mělo více bodů než Matthews a bodová impotence budoucího kapitána Leafs byla jedním z hlavních důvodů vyřazení Toronta.

Charlie McAvoy and Auston Matthews in the handshake line pic.twitter.com/zCEqRDv0Bz

— Marina Molnar (@mkmolnar) April 26, 2018




Obrana

Toronto v základní části nikdy neinkasovalo šest gólů a nikdy neprohrálo o více než tři branky. Tato série však bylo jako vytrhnutá z jiného světa. Sedm branek inkasovali Leafs v druhém a sedmém utkání a o čtyři prohráli v prvních dvou utkáních. Celkově je Bruins přestříleli poměrem 245 ku 197.

Takovým obrázkem defenzivních problémů Leafs byl výkon Jakea Gardinera v sedmém utkání. V něm měl sedmadvacetiletý Američan -5 v tabulce pravdy, několikrát ztratil puk a nedokázal při rozhodující brance ubránit DeBruska. Přitom v základní části si připsal s 52 body nové kariérní maximum a ani v play off nehrál špatně. Jenže v sedmém duelu naprosto vyhořel a svému týmu rozhodně nepomohl.

ROZPIS ZAPASŮ