Preview série 2017/18: Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights

12. 05. 2018, 18:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Stojíme na prahu boje o mísu pana Campbella a postup do finále play off. Jedna věc je jistá již nyní. Do posledního kola se kvalifikuje tým, který se ho ještě nikdy neúčastnil. U Vegas je tento fakt logický, hraje totiž svou první sezonu, Winnipegu se podařilo překonat největší klubové úspěchy [2007 - 1. kolo - 0:4 (Atlanta Thrashers) a 2014 - 1. kolo - 0:4]. Kdo se stane mistrem Západní konference? Budou to Golden Knights, největší překvapení ročníku, nebo se na konci bude radovat kat horkého favorita na titul (Nashville Predators)?

SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY

WPG Nejsilnější stránkou Jets jsou dominantní individuality. Kouč Maurice spoléhá na své tahouny v čele s Markem Scheifelem (11+5), nejlepším střelcem dosavadního průběhu vyřazovacích bojů. Naprosto dominantním hráčem byl ve druhém kole Dustin Byfuglien. Zkušený harcovník sice nebyl tolik vidět v utkání číslo sedm, ale byl to on, kdo se významně podílel na předchozích výhrách. Blake Wheeler (3+12) zase dokazuje, že si kapitánské 'C' na hrudi zaslouží. Nejenom, že je nedílnou součástí přesilovkového komanda, zároveň často rozdává hity a má skvělý poměr získaných a ztracených puků (5:3). Možná nejlepší akvizicí uzávěrky přestupů je poté Paul Stastny (6+8). Forvard se slovenskými předky přišel v průběhu základní části ze St. Louis a postaral se již o tři vítězné branky. Zapomínat poté nesmíme ani na vynikajícího gólmana Hellebuycka (92,7%), který dokázal Tryskáče již mnohokrát podržet nad vodou. Lehce za očekáváním zůstává finský kanonýr Patrik Laine, jenž rozvlnil síť soků 'pouze' třikrát. Svou střeleckou 'neaktivitu' však nahrazuje častými gólovými nahrávkami (7).

Zatímco přesilové hry nedělají modro-bílým problém, achillovou patou se stávají početní nevýhody. Winnipeg jich ubránil pouhých 74,2%. Další slabinou jsou ztracené a odebrané kotouče. Ze všech čtyř zbylých celků mají Jets jednoznačně nejhorší bilanci. Především na těchto faktorech by měl kanadský klub zapracovat.

VGK Tým. Tým. Tým. Fleury. Fleury. Fleury. Na těchto šesti pilířích stojí úspěch nováčka soutěže. Tým poprvé? Kouč Gallant nemá k dispozici žádnou superhvězdu jako Alexander Ovechkin, Steven Stamkos či Mark Scheifele. Tým podruhé? První dva útoky se dělí o role stejně, dle vzoru dva střelci, jeden tvůrce akcí. V první lajně se stará o nahrávky Reilly Smith (1+10) a střílí William Karlsson (4+6) s Joanthem Marchessaultem (4+7), druhá řada spoléhá na přesné pasy Davida Perrona (0+7) a branky Jamese Neala (3+4) s Erikem Haulou (3+3). Tým potřetí? Jeden za všechny, všichni za jednoho. Takové heslo razili Rytíři celou sezonu a těží z něj do teď. Celek z pouštní Nevady má ze všech zbylých účastníků nejlepší poměr odebraný a získaných kotoučů (106:83), rozdal nejvíce hitů (455), ubránil nejvyšší procento oslabení (85%) a zblokoval vlastním tělem druhý nejvyšší počet projektilů soupeřů (204). Fleury poprvé? Úspěšnost zákroků 95,1% po dvou kolech vyřazovacích bojů. Zatím nejlepší úspěšnost historie mezi všemi gólmany, kteří v daném play off chytali alespoň v 10 utkáních. Ani legendární Jaques Plante neměl taková čísla! Fleury podruhé? Jako jediný dokázal srazil počet inkasovaných gólů na zápas pod dva a to velmi hluboko (1,53). Fleury potřetí? Udržuje si tak skvělá čísla, i přestože jde na něj v průměru za zápas nejvíce střel ze všech zbylých brankářských jedniček (34,4).

Kromě již zmíněného vysokého počtu projektilů na Fleuryho, mají Rytíři největší slabinu v přesilovkách. Dokázali využít pouze 17,5% a v tomto ohledu na ostatní účastníky finále konferencí výrazně ztrácí.


SKRYTÉ ESO V RUKÁVU

WPG Jacob Trouba
Čtyřiadvacetiletý Američan nepatří mezi největší
Jacob Trouba
JACOB TROUBA WPG
Obránce
Základní část 2017/18
GP: 55 | G: 3 | A: 21 | Body: 24
Střely: 144 | +/-: 9
hvězdy a nemluví se o něm v takové míře jako například o jeho parťíkovi Byfuglienovi, přesto je nedílnou součástí celku z Manitoby. A to především díky defenzivní činnosti a obětavosti. Vlastním tělem totiž zastavil již 27 pokusů všech soků, navíc se nebojí přitvrdit hru (15). A co víc, odebral z celého týmu nejvíce puků z holí soupeřů (9). Jets na něj budou spoléhat i nadále.

VGK Alex Tuch
I v třetí sérii jsme se rozhodli
Alex Tuch
ALEX TUCH VGK
Pravé křídlo
Play off 2017/18
GP: 10 | G: 4 | A: 3 | Body: 7
Střely: 20 | +/-: 1
označit za 'eso v rukávu' Alexe Tucha. Ten sice hraje až ve třetí lajně, dokázal však nasázet již čtyři branky a celkově posbírat sedm kanadských bodů. Navíc dokáže přitvrzovat hru (27 bodyčeků) a přestože mají Golden Knights špatné přesilové hry, dokázali v nich posbírat již čtyři body.

KLÍČE K OVLÁDNUTÍ SÉRIE

WPG
- Otevřít skóre
- Connor Hellebuyck
- Zlepšení oslabení

VGK
- Marc-André Fleury
- Zlepšení přesilovek
- Týmovost


ROZPIS ZAPASŮ

TIPY REDAKCE
Tomáš David: 4:3, postoupí Vegas Golden Knights
Šimon Rogner: 4:3, postoupí Winnipeg Jets
František Zajíc: 4:3, postoupí Winnipeg Jets