Sezóna paradoxů. Stanley Cup vyhraje tým, který neměl

24. 05. 2018, 18:30 » Úhel pohledu - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Letošní sezóna by se dala nazvat sezónou paradoxů. Na jedné straně v ní stály týmy jako Edmonton, Ottawa či Dallas, u kterých se jednak díky loňským úspěchům v play off, jednak díky přivedeným posilám čekalo, že budou minimálně hrát play off. Na druhé straně pak stály týmy, které měly být na poklesu či se nikdy k vrcholu ani nepřiblížit. Právě dva kluby, pro něž sedí druhý ze zmíněných popisů, se však nakonec utkají o to, kdo celý ročník ovládne – Vegas Golden Knights a Washington Capitals.

Příběh Vegas všichni známe. Expanzní klub, který většinu týmu sestavil díky loňskému červnovému rozšiřovacímu draftu, šokoval na začátku sezóny celou ligu a nikdy doopravdy nesešlápl brzdu. Po menší podzimní mizérii způsobené neuvěřitelnou sérií zranění brankářů se tým znovu vrátil mezi elitu a nakonec vyhrál celou Pacifickou divizi.

V play off však nikdy předtím nehrál, přestože mnozí hráči už si vyřazovací boje vyzkoušeli. Na spekulace o tom, že vyřazovací boje konečně ukážou jejich skutečnou sílu, odpověděli Knights čtyřzápasovým sweepem Los Angeles. Ve druhém kole si pak v šesti utkáních poradili se San Jose a na cestě do finále vyřadili v pěti utkáních svého zatím nejtěžšího soka, druhý nejlepší tým základní části a přemožitele vítěze základní části Winnipeg.



To Washington měl cestu úplně jinou. Capitals patřili v posledních dvou sezónách – a to oprávněně – k největším favoritům v boji o Stanley Cup. Papírově měli nejsilnější tým a svoji pozici navíc potvrdili v každé z předchozích dvou sezón, které v základní části ovládli. Jenže v play off svěřenci Barryho Trotze sice přešli přes outsidera v prvním kole, avšak na pozdější šampióny z Pittsburghu ani jednou nestačili.

Do letošního ročníku tak Ovečkin a spol. vstupovali s výrazně nižšími očekáváními. Ne že by se u nich čekalo, že vůbec nepostoupí do play off, jenom zkrátka už nepatřili mezi ty hlavní favority. Začátek sezóny dal těmto odhadům za pravdu, Washingtonu se nedařilo a dlouho se nacházel mimo pozice zajišťující postup mezi osm vyvolených.





V půlce ročníku ale Capitals zabrali, změnili defenzivní hru a začali znovu vyhrávat. V mnohem slabší Metropolitní divizi nakonec dokázali uhájit potřetí v řadě prvenství, ovšem do play off stále vstupovali s pověstí týmu, který nezvládá klíčové chvíle a nakonec dřív nebo později narazí na Penguins. Ty Washington přece jenom dočkal, ale ještě předtím musel otáčet sérii proti Columbusu, v níž prohrál úvodní dva zápasy na domácím ledě.

Proti Penguins měli Caps po čtyřech utkáních vyrovnané skóre 2:2, ale dokázali zvítězit v klíčovém pátém utkání a šesté klání urvali v prodloužení. Prokletí bylo konečně prolomeno, Pittsburgh poprvé v Ovečkinově éře vyřazen. Jenže s vyřazením svého dlouholetého soka se Capitals nechtěli spokojit.

Na odpočatou Tampu vlétli jako uragán a i bez zraněného centra Nicklase Backströma zvítězili v obou prvních duelech na ledě Tampy. Očekávání byla vysoká, finále na dosah. Pak ale Lightning začali být produktivnější, Andrej Vasilevskij odolával neuvěřitelnému tlaku a Tampa vyhrála následující tři zápasy. Selhání, zklamání, potupa. I taková slova se ozývala poté, co Capitals ztratili tři zápasy v řadě a poprvé v letošním play off čelili vyřazení.

Sami hráči si ale věřili. Věděli, že hráli lépe, více stříleli a ovládali hru. A dvěma téměř perfektními výkony v šestém a sedmém utkání sérii otočili, znovu překonali očekávání a nepřízeň osudu. Poprvé od roku 1998 tak postoupili do finále Stanley Cupu, v němž chtějí uspět lépe ne před 20 lety, kdy v něm neuhráli jediný zápas.



Máme před sebou finále, které slibuje hodně. Stanley Cup poprvé za několik let vyhraje tým, který ho nikdy ve své historii nehrál. A navíc tým, u něhož se to letos nečekalo. Tak jdeme na to, startujeme v pondělí v Las Vegas!

2018 Stanley Cup Finals, Game 7

Vegas Golden Knights vs. Washington Capitals

Golden Knights take the dub 3-1.

I said it here first.

— Justin Amaker (@JustinAmaker) 1. prosince 2017