Chris Osgood: Fleuryho kariéra je zrcadlovým obrazem té mojí

26. 05. 2018, 18:00 » Komentáře - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Crosby zoufale střílí z vrcholu kruhu, puk ale trefuje pouze rameno Chrise Osgooda, který následně skáče do dorážky Miro Šatana... Marc- André Fleury vyráží střelu od modré čáry, ta se odráží k Nicklasu Lidströmovi, který však gólmana trefuje pouze do hrudi... Výše popsané okamžiky zachycují poslední sekundy finále Stanley Cupu 2008 a 2009, v nichž proti sobě stanuly týmy Detroitu a Pittsburghu. V klecích svých celků tehdy stáli Chris Osgood a Marc- André Fleury. Nyní, téměř o dekádu později, nám osud ukazuje, že tyto dva maskované muže nesvedl dohromady pouze v již zmíněných sériích, ale velmi zajímavě propletl příze jejich kariér.


Když Vegas porazilo v pátém duelu finále konference Winnipeg, nezajistilo si pouze výhru Clarence S. Campbell Bowl a otevření bran posledního dějství vyřazovacích bojů, ale též 74. vychytanou výhru kariéry Marca-André Fleuryho. Tou se zkušený kanadský brankář dotáhl v této statistice na historické osmé místo na Chrise Osgooda.

"Zatím chytá naprosto fenomenálně. Tohle je jeho nejlepší životní výkon. Zvláště neuvěřitelně hraje, když ho tým nejvíce potřebuje a to mě fascinuje," nechal se slyšet dnes pětačtyřicetiletý Osgood.

Co mají třiatřicetiletý hrdina letošního play off a současný televizní analytik společného?

►Fleury má na kontě 404 výher v základní části (11. nejvyšší v dějinách), Osgood pouze o tři méně. Přesto ani jeden z nich nevyhrál Vezina Trophy.

►Oba mají tři prsteny pro vítěze Stanley Cupu, Osgood za triumfy v letech 1997, 1998 a 2008, Fleury poté získal tyto památky za úspěšné jízdy 2009, 2016 a 2017.

►Každý z nich předvedl své nejlepší výkony po třicítce. Zatímco je Flower předvádí nyní, Osgood se po svém návratu do barev Rudých Křídel blýskl během klání o pohár Lorda Stanleyho v ročnících 2007-08 a 2008-09. V prvním případě, když byl na tomto světě 35 lét páně, zaznamenal bilanci 14-4 (93%), o rok později 15-8 (92,6%).

Fleury nyní může svého někdejšího soka překonat a získat čtvrtý pohár. Podaří se mu to?