Čtvrtá řada Golden Knights? Gallanova největší zbraň!

30. 05. 2018, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Od prvního finálového střetnutí mezi Vegas Golden Knights a Washington Capitals se čekalo mnohé. Málokdo ale předpovídal, že ho konec rozhodne checking line složená z hráčů, kteří se několikrát ani nevešli do sestavy. Byl to však opravdu tříhlavý drak ve složení Reaves-Bellemare-Nosek, kdo srazil Orli na zem. Jak ale sami říkají, nejedná se o náhodu. Vše je vyústěním tvrdé a poctivé práce, díky níž se z této řady stala největší zbraň ligového nováčka.


Během celé kariéry vstřelil pouze jediný gól, nyní má ve dvou zápasech stejný počet branek. Velmi důležitých. Nejdříve rozhodl o postupu přes Winnipeg, když tečoval puk do brány Connora Hellebuycka, ve finále číslo jedna poté třetí perioda přinesla vyrovnání stavu utkání z jeho hole. Seznamte se, tvrďák (v řeči pruhů a hvězd 'tough guy') Ryan Reaves, hrdina Rytířů sedící téměř celá první dvě kola na tribuně jako zdravý náhradník. "Všichni tihle velcí chlapi z ligy mizí, hra se zrychluje a omlazuje. Musíte se tomu přizpůsobit a pokud se ohlédnete za letošní sezonou, bitku jsem absolvoval pouze šestkrát," uvědomuje si měnící se trendy hokeje jednatřicetiletý zkušený harcovník, který již před několika lety začal více rozvíjet své hokejové umění. Díky tomu se mohl odvděčit Gerardu Gallantovi za příležitost a stát se jedním z hrdinů Las Vegas. Ve městě hříchu ale rozhodně nezažíval od své únorové výměny pouze krásné okamžiky. Často se ocital mimo soupisku a trenérovi se dokonce omlouval za svou hru. Spoluhráči ho ale rychle přijmuli mezi sebe a on se stal, i přes slabší začátek, právoplatnou součástí celku z pouště.

Cesta druhého z nich byla odlišná. Tomáš Nosek se jako nikdy nedraftovaný forvard prokousával českými ligami než mu dal šanci Detroit. Jemu byl jistě vděčný, ale Red Wings jsou známí necháváním svých mladých prospektů otrkat se na farmě. Stejný osud čekal též 'Nosyho', který do startu letošního ročníku odbruslil mezi mantinely Národní ligy pouze 17 utkání. Georgi McPheemu však neunikl jeho potenciál. Vlastně ho zaujal natolik, že si ho Vegas vybralo opřed všemi ostatními dostupnými plejery na soupisce Rudých Křídel. Rodák z Pardubic se v sestavě udržel skoro celou sezónu a v pondělním mači to byl on, který dvěma rozvlněními sítě rozhodl o prvním triumfu šedo-zlatých.

Posledním do party je francouzský centr Pierre-Edouard Bellemare, jehož Knights získali z Philadelphie. Ten sice nesbírá body po hrstech, ale je klíčovou defenzivní postavou zejména při početních nevýhodách. Často totiž odebírá puky z holí soků a blokuje vlastním tělem jejich pokusy.