Preview: 21. Carolina Hurricanes

10. 09. 2018, 18:00 » Preview - Autor: František Zajíc

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Exkluzivní obsah pro členy klubu NHLportal

Nemastná neslaná sezóna 2017/18 v podání Hurricanes skončila opět bez play off. Tým se postupně mění a celá organizace, včetně fanoušků, doufá ve světlé zítřky. Přijdou ale už letos?

Hurricanes se do vyřazovací fáze loni opět nedostali. Tým v přestavbě dále pokračuje v tomto dlouhodobém procesu, který tak nějak trvá už od roku 2009, kdy registrujeme poslední účast Caroliny v play off. Mezitím, co hráči trénují a podstupují mnohdy neoblíbenou letní přípravu, se do hry dostává vedení, které i letos provedlo několik výměn, ke kterým se ještě dostaneme.

Zůstaňme nejdřív ale u kádru, který odehrál minulý ročník. Největší problém řeší Canes v bráně. Loňská akvizice, Scott Darling, odchytal svoji první sezonu, ve které působil jako jednička. Jenže devětadvacetiletý brankář nenaplnil očekávání vedení a tak nakonec se pravidelně střídal s kolegou Camem Wardem. S úspěšností 88,8 procent leží na dně tabulky brankářů celé NHL. Cam Ward však v Carolině působit už nebude, nicméně Darling o konkurenci nepřijde. O post jedničky se bude tentokrát přít s Petrem Mrázkem, který podepsal u Hurricanes roční kontrakt.

Pokud bude chtít tým z města Raleigh uspět, musí se zlepšit víceméně ve všem. Canes se v porovnání s ostatními týmy ani v jednom případě nepřehoupli přes 20. příčku. Ať už se bavíme o vstřelených gólech, přesilovkách, oslabeních atd. Jestli to ale současná sestava zvládne, není zcela jasné. Pomoci k tomu má nový kouč Hurikánů Rod Brind'Amour. Bývalý hráč Caroliny nahradil ve funkci Billa Petersa, který také změnil působiště a nově bude trénovat Calgary Flames.

V nadcházející sezoně bude mít i český fanoušek důvod sledovat výkony Hurricanes. Jak už bylo řečeno, do týmu přišel Petr Mrazek, aby doplnil Scotta Darlinga, a možná se s ním popere o místo jedničky. Pevnou v pozici si bude chtít vydobýt také Martin Nečas, jenž odehrál v červeno-bílém dresu loni jediný zápas. Jak sám uvedl v několika rozhovorech, doufá, že se stane pevnou součástí A-týmu a bude pravidelně nastupovat.


Statistiky poslední sezony


#TEAMGPWLOTLPTSGF:GAOTSOU/OHOMEROAD
21.CAR Carolina Hurricanes8236351183228:2566-113-343-3919-16-617-19-5


GP- Počet odehraných zápasů, W- Výhry, L- Prohry, OTL- Prohry v prodloužení, PTS- Body, GF :GA- Poměr vstřelených gólů ku inkasovaným gólům, OT- Bilance v prodloužení, SO- Bilance při nájezdech, U/O- Počet zápasů s méně/více než 5,5 góly, HOME- Bilance doma, AWAY- Bilance venku

PŘÍCHODY A ODCHODY:
Vedení Caroliny provedlo přes léto několik změn. Nejzajímavější je bezpochyby výměna s Calgary Flames, odkud získalo obránce Dougieho Hamiltona. Rodák z Toronta odehrál v loňském ročníku všech 82 zápasů a připsal si 44 bodů (17+27). V tabulce pravdy zůstal jeden bod v plusu. Druhý plamen, který se stal hurikánem je Michael Ferland. Šestadvacetiletý forvard nasbíral 41 bodů v 77 utkáních. Obranu přichází také vyztužit Calvin deHaan. O Petrovi Mrázkovi už jsme mluvili v první části preview, takže nám zbývá nejmladší z příchozích, dvojka letošního draftu Andrei Svechnikov. Osmnáctiletý útočník prožil skvělou sezonu v juniorce a nyní ho čeká první rok mezi muži. Dá se předpokládat, že bude hrát v základní sestavě už od prvních zápasů.

V rámci výměny s Flames odešli z Caroliny Elias Lindholm a Noah Hanifin. Působiště mění i čtvrtý nejproduktivnější muž sestavy Hurricanes loňského ročníku Jeff Skinner. Tento trejd měl spíše budovatelský charakter, protože z Buffala, do kterého Skinner zamířil, přichází dvacetiletý prospekt Cliff Pu a tři výběry v nadcházejících draftech.


PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA

ÚTOK

Valentin Zykov -- Sebastian Aho -- Teuvo Teravainen

Micheal Ferland -- Jordan Staal -- Andrei Svechnikov

Jordan Martinook -- Martin Necas -- Justin Williams

Brock McGinn -- Victor Rask -- Phillip Di Giuseppe

OBRANA

Jaccob Slavin -- Brett Pesce

Calvin de Haan -- Dougie Hamilton

Justin Faulk -- Trevor van Riemsdyk

GÓLMANI

Scott Darling -- Petr Mrazek

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST:

Andrei Svechnikov

Loňskou sezonu odehrála dvojka letošního draftu v kanadské OHL, kde osmnáctiletý Rus v dresu Barrie Colts odehrál 44 utkání a připsal si úctyhodných 72 bodů. Zúčastnil se i mládežnických světových šampionátů, kde v dresu ruské sborné patřil k tahounům jak v týmu U18, tak i v U20. V jeho dlouhodobých statistikách převládají góly nad asistencemi, takže není pochyb, čím by měl být Carolině nápomocný.

TIP NA UMÍSTĚNÍ:

Tým Caroliny Hurricanes prošel lehčí obměnou, nicméně to stále není to pravé ořechové a dost hráčů na soupisce potřebuje ještě uzrát a adaptovat se na tempo NHL. V nadcházející sezoně je tedy v play off neuvidíme.