Preview: 15. New Jersey Devils

16. 09. 2018, 18:00 » Preview - Autor: Dominik Kovář

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Exkluzivní obsah pro členy klubu NHLportal

New Jersey se poprvé po 6 letech podívalo do vyřazovacích bojů. Okolnosti nasvědčují tomu, že nepůjde o ojedinělou záležitost a můžeme se těšit na konkurenceschopnější Ďábly, než na které jsme byli v posledních letech zvyklí.

Vzhledem k velkým českým stopám v minulosti je tento klub z Newarku v Čechách jedním z nejoblíbenějších klubů v NHL. Minulý rok měli vícero důvodů si znovu zápasy svého oblíbeného týmu uživat. 24. února 2018 byl vyvěšen dres nejproduktivnějšího hráče v dějinách Devils, Patrika Eliáše. Mančaft se po 6 letech probojoval do play off a našel novou hvězdu v podobě Taylora Halla. Taylor Hall si po sezóně odnesl jednu z nejcennějších trofejí, které jsou v NHL udělovány, Hart Memorial Trophy. I přesto, že je v prvním kole poměrně snadno vyprovodila z play off Tampa Bay, můžou fanoušci a členové New Jersey vzpomínat na rok 2018 jako jeden z těch lepších v historii klubu. Kvůli skvělému závěru Floridy Panthers se museli o poslední divokou kartu strachovat, nakonec byl rozdíl pouze bodový. Taylor Hall si oproti premiérové sezóně v Newarku polepšil o 40 bodů a měl gól nebo asistenci v 38% vstřelených branek svého týmu. Druhý muž v týmovém bodování a jednička draftu z roku 2017 Nico Hischier zaostal o propastných 41 bodů. I zde je vidět, jak moc si Taylor Hall MVP si zasloužil. Za zmínku stojí i skvělě hrající obránci Will Butcher a Sami Vatanen. Pro prvně jmenovaného šlo o první rok v NHL, Vatanen přišel ze slunného Anaheimu.

Statistiky poslední sezony


#TEAMGPWLOTLPTSGF:GAOTSOU/OHOMEROAD
15.NJD New Jersey Devils824429997248:24411-95-439-4323-14-421-15-5


GP- Počet odehraných zápasů, W- Výhry, L- Prohry, OTL- Prohry v prodloužení, PTS- Body, GF :GA- Poměr vstřelených gólů ku inkasovaným gólům, OT- Bilance v prodloužení, SO- Bilance při nájezdech, U/O- Počet zápasů s méně/více než 5,5 góly, HOME- Bilance doma, AWAY- Bilance venku

PŘÍCHODY A ODCHODY:

U týmu moc dlouho nevydrželi Michael Grabner s Patrickem Maroonem, kteří přišli před uzávěrkou přestupů v uplynulém ročníku. Prvně jmenovaný podepsal tříletý kontrakt s Arizonou a Maroon se vrátil do rodného St.Louis, kde podepsal na 1 rok. Trochu více si asi v New Jersey představovali od Jimmyho Hayese, který po se po 1 roce v rudém dresu stěhuje do Pittsburghu. Tým také opustil John Moore, který spojí svojí budoucnost na 5 let s Bostonem. Žádné významné jméno do New Jersey během letošního přestupového období nepřišlo. Devils podepsali čtveřici hráčů (Gabriel, Gryba, Ramage, Tangradi) na 1 rok. Že se bude v Newarku sázet na mládí, potvrdil i podpis sedmnáctky letošního draftu, obránce Ty Smitha a zároveň podpis nadějného centra Yegora Sharangoviche z Běloruska. O post dvojky týmu bude bojovat Eddie Lack, který podepsal roční smlouvu.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA

ÚTOK

Taylor Hall -- Nico Hischier -- Jesper Bratt

Marcus Johansson -- Travis Zajac -- Kyle Palmieri

Blake Coleman -- Pavel Zacha -- Stefan Noesen

Miles Wood -- Brian Boyle -- John Quenneville

OBRANA

Andy Greene -- Sami Vatanen

Will Butcher -- Damon Severson

Mirco Mueller -- Ben Lovejoy

GÓLMANI

Cory Schneider -- Eddie Lack/Keith Kinkaid

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST:

Nico Hischier

Od talentovaného švýcara se čekalo již v prvním roce hodně, asi jako od každé jedničky draftu. Dlouho nebylo jasné, zda „zvítězí“ Hischier a nebo se stane jedničkou draftu Nolan Patrick. Dopadlo to jak již všichni víme, Patrick je momentálně hráčem Philadelphie Flyers a oba soupeři teď mají za sebou první rok v národní hokejové lize. Že Hischier nezazářil, prokázal i fakt, že se nevešel do nominace na Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka daného ročníku. Nemyslíme si však, že skvělá první sezóna určuje vývoj kariéry daného hráče. Pokud si odmyslíme to, že se jedná o jedničku draftu a s tím spojený tlak na jeho osobu, odvedl Hischier velmi dobrou práci. 52 bodů a druhé místo v týmové produktivitě rozhodně není ostudou. A bude to jenom lepší. Obvykle je pro mladíky těžké zvládnout druhý ročník a s tím spojená očekávání, ale Hischier díky rozumně nasazené laťce nebude pod vysokým tlakem.

TIP NA UMÍSTĚNÍ:

New Jersey nemá v Metropolitní divizi jednoduché soupeře. Obhájce titulu z Washingtonu, předchozí držitel trůnu Pittsburgh, který se bude chtít vrátit na vrchol a také Philadelphia, která chce dokázat, že tento ročník už jsou připravení na opravdový boj o Stanley Cup. K tomu Columbus a Carolina, týmy, které jdou výsledkově nahoru. Nezapomeňme na úhlavní rivaly z New Yorku, Rangers a Islanders. U nich je však otázkou, jak budou v následujícím ročníku konkurenceschopní. Soupeři jsou silní a Devils budou muset být silnější. Jedná se o mladý tým vedený Taylorem Hallem a zkušeným Schneiderem v brankovišti. New Jersey bude opět bojovat o postupovou pozici do poslední chvíle a i když se jim opět podaří dostat do vyřazovacích bojů, dále než přes druhé kolo se nedostanou. Momentální sestava ještě potřebuje nabrat trochu zkušeností.