Zpět do minulosti: Jak by vypadal draft 2000 dnes?

18. 09. 2018, 20:00 » Perličky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
V našem seriálu 'Zpět do minulosti' se každé úterý vydáváme po stopách starých draftů a díváme se, jak by volily celky na prvním až pátém místě dnes.

Draft na prahu nového tisíciletí nám přinesl celou řadu hvězd, ale i zklamání. New York Islanders naprosto špatně odhadli poměry a ani jednu ze svých top voleb nepoužili správně. Naopak čuch na kvalitu měli Atlanta Thrashers a Minnesota Wild.

NYI 1. New York Islanders

Volba klubu: Rick DiPietro
Dnes by klub zvolil: Henrik Lundqvist

Představte si, že držíte nejlepší kartu ze všech hráčů u stolu a nakonec stejně prohrajete. Přesně tyto pocity musejí mít New York Islanders ohledně draftu 2000. Z prvního místa si totiž zvolili gólmana Ricka DiPietra, který nakonec svou celou zkrácenou kariéru laboroval s různými zraněními. Isles s ním navíc podepsali mamutí a nepochopitelný patnáctiletý kontrakt, díky němuž je týmová pokladnička dodnes každý rok o poznání lehčí. Dnes by zástupci Ostrovanů jisto jistě volili švédského gólmana Henrika Lundqvista, který se úžasně prosadil u městského rivala z Manhattanu a stal se jedním z nejlepších povýlukových maskovaných mužů v lize.

ATl.jpg 2. Atlanta Thrashers

Volba klubu: Dany Heatley
Dnes by klub zvolil: Marián Gáborík

Ve svých nejlepších letech byl Dany Heatley jedním z nejdominantnějších střelců ligy, tudíž Atlanta jeho draftováním rozhodně neprohloupila. Slovenský křídelník Marián Gáborík byl však ještě o kus lepší. Oproti Heatleymu překonal hranici 400 vstřelených gólů, odehrál více klání a stále, oproti dvojce tohoto výběru noviců, hraje (v současnosti za barvy Ottawa Senators).

MIN 3. Minnesota Wild

Volba klubu: Marián Gáborík
Dnes by klub zvolil: Niklas Kronwall

Minnesota může být ráda, že na ní tenkrát Gáborík zbyl a Isles s Thrashers vybrali jiné plejery. Dnes by jim však do klína spadl ‚pouze‘ zadák Niklas Kronwall, legendární plejer Detroit Red Wings. Dnes sedmatřicetiletý veterán je aktuálně 20. nejproduktivnějším hráčem v dějinách Rudých křídel (a 4. mezi beky) se 405 body za 80 branek a 325 nahrávek.

CBJ 4. Columbus Blue Jackets

Volba klubu: Rostislav Klesla
Dnes by klub zvolil: Dany Heatley

Český obránce Rostislav Klesla nikdy nedokázal naplnit svůj potenciál, i přestože má v nohou přes 6 stovek klání. Dany Heatley se na druhou stranu stal po výluce 2004-05 jedním z nejlepších plejerů ligy a součástí tria Heatley-Spezza-Alfredsson, které dotáhlo Ottawu do finále Stanley Cupu 2007. Rodák z německého Frieburgu v ročnících 2005-06 a 2006-07 zaznamenal shodně 50 gólů a přes sto bodů. Před ročníkem 2009-10 změnil týmové barvy a v San Jose pomalu započal úpadek jeho formy.

NYI 5. New York Islanders

Volba klubu: Raffi Torres
Dnes by klub zvolil: Scott Hartnell

Raffi Torres se proslavil jako drsňák. Vlastně nebyl ani špatný střelec. Problém byl, že za Islanders neodehrál téměř vůbec nic a vedení organizace z Long Islandu naprosto promrhala dvě vysoké volby v draftu. Kdyby tenkrát sáhlo vedení po Scottu Hartnellovi, nelitovalo by. Věčně zarostlý Kanaďan začal i ukončil svou pouť mezi mantinely NHL v dresu Nashville Predators, vrchol kariéry ale zažil u Philly.