Preview: 01. Washington Capitals

30. 09. 2018, 18:00 » Preview - Autor: František Zajíc

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Ve Washingtonu se po několika marných pokusech konečně dočkali Stanley Cupu. Tým však opustil „táta“ úspěchu Barry Trotz. Budou mít Capitals v nadcházejícím ročníku šanci obhájit trofej pro vítěze NHL?

Dnes již bývalý trenér celku z hlavního města USA Barry Trotz po vítězství Stanley Cupu poměrně nečekaně skončil. Na nové angažmá samozřejmě nemusel dlouho čekat a stal se hlavním koučem New York Islanders. Capitals povede od nové sezony Todd Reirden, který byl v trenérském týmu Barryho Trotze. Při jeho první štaci na pozici hlavního trenéra bude mít sejný cíl - uspět v play off, ve kterém s přestávkou v roce 2014 Capitals nechyběli od roku 2008.

Vedení Washingtonu přes léto také prodloužilo smlouvu s několika klíčovými hráči loňského play off. Roční smlouvu podepsal hrdina vyřazovacích bojů obránce Devante Smith-Pelly, který vstřelil v bojích o Stanley Cup sedm gólů, z čehož dva byly vítězné. S osmiletým kontraktem a ročním výdělkem 8 milionů USD souhlasil John Carlson. Dalších šest let uvidíme v červeno-bílém dresu i Toma Wilsona, který si průměrně za rok vydělá přes 5 milionů dolarů. A v neposlední řadě musíme vzpomenout i Michala Kempného, který po výměně do Washingtonu ožil a stal se v play off neméně důležitou součásti týmu. Poprvé v kariéře podepsal víceletou smlouvu a v hlavním městě USA zůstane další čtyři roky, přičemž si vydělá celkově 10 milionů USD.

Aby Washington zopakoval úspěch z minulé sezony, bude doufat ve stejný výkon svých opor. Jednou z nich je například Alex Ovehckin. Vítěz Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec základní část) a Conn Smyth Trophy (nejužitečnější hráč play off) nastřílel v loňské sezoně 49 gólů a přidal k tomu 38 asistencí. V brankovišti se budou Caps spoléhat na Bradena Holtbyho, který měl v základní části úspěšnost lehce přes 90 procent, avšak hlavní formu si nechal na play off, ve kterém zneškodnil 92 procent střel soupeře. Nesmíme samozřejmě opomenout ani Evgenye Kuznetsova (83 bodů) a Nicklase Bäckström (71 bodů). Čistě pro zajímavost, Stanley Cup není jen tak lehké obhájit. Sice máme pořád na paměti vítězství Pittsburghu z let 2016 a 2017, ale Tučňáci obhájili SC poprvé od roku 1998, kdy se to podařilo Detroitu.

Statistiky poslední sezony


#TEAMGPWLOTLPTSGF:GAOTSOU/OHOMEROAD
01.WSH Washington Capitals8249267105296:23612-56-231-5129-10-225-13-3

GP- Počet odehraných zápasů, W- Výhry, L- Prohry, OTL- Prohry v prodloužení, PTS- Body, GF :GA- Poměr vstřelených gólů ku inkasovaným gólům, OT- Bilance v prodloužení, SO- Bilance při nájezdech, U/O- Počet zápasů s méně/více než 5,5 góly, HOME- Bilance doma, AWAY- Bilance venku


PŘÍCHODY A ODCHODY:

Capitals se budou muset také vyrovnat s odchody některých důležitých hráčů. Působiště změnil Jay Beagle, který podepsal čtyřletý kontrakt ve Vancouveru. Do Colorada zamířila i bývalá dvojka Washingtonu Philipp Grubauer. Na jeho místo by měl naskočit Pheonix Copley, který ovšem doposud zasáhl pouze do dvou utkání NHL, a tak není divu, že nejedno zámořské medium řeší, jestli je na tuto roli dostatečný. Zajímavým způsobem byl vyřešen i osud Brookse Orpika, který měl původně putovat stejným směrem jako Grubauer, ale vedení Avalanche ho vykoupilo z kontraktu, a tak se nakonec vrátil zpět do Washingtonu, kde podepsal roční smlouvu na milion dollarů. S odchodem Jakuba Jeřábka se rozbilo české trio, které ve Washingtonu působilo. Sedmadvacetiletý bek odešel do Edmontonu.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA

ÚTOK

Alex Ovechkin -- Evgeny Kuznetsov -- Tom Wilson

Jakub Vrana -- Nicklas Backstrom -- T.J. Oshie

Andre Burakovsky -- Lars Eller -- Brett Connolly

Chandler Stephenson -- Travis Boyd -- Devante Smith-Pelly

OBRANA

Dmitry Orlov -- Matt Niskanen

Michal Kempny -- John Carlson

Brooks Oprik -- Christian Djoos

GÓLMANI

Braden Holtby -- Pheonix Copley

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST:

Jakub Vrana
JAKUB VRANA WSH
Levé křídlo
Základní část 2017/18
GP: 73 | G: 13 | A: 14 | Body: 27
Střely: 133 | +/-: 2
Jakub Vrána odehrál svoji první plnou sezonu v dresu hlavního týmu Washingtonu. Dvaadvacetiletý útočník si loni připsal 27 bodů (13+14) v 73 zápasech. V play off naskočil do 23 duelů, kde vstřelil 3 góly, z čehož dva byly vítězné a přidal k tomu ještě 5 asistencí. V příštím ročníku by pod novým trenérem mohl dostat více prostoru.


TIP NA UMÍSTĚNÍ:

Washington postoupí do play off, kde se dostane minimálně do druhého kola.