Sto příběhů ke sto letům Československa - část první

29. 10. 2018, 18:00 » Perličky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Lide československý! Tvůj odvěký sen stal se skutkem. Po celé zemi Československé dnes došlo k ohromným projevům radosti, když zástupci výboru NHLportal.cz oznámili, že chystají pro svůj lid nový seriál článků se sto příběhy Čechů a Slováků v NHL. Na následujících řádcích nachází se jeho první část.



MIN Roku 2008 se téměř splnil minnesotský sen Slováků

V létě mezi sezonami 2007-08 a 2008-09 se v dresu Wild téměř sešly dvě z největších slovenských hvězd, aby táhly Divočáky za úspěchy. Začátek července totiž trávil Marián Gáborík, v té době útočník Minnesoty, se svým kamarádem Mariánem Hossou v rodném Trenčíně. A přemlouval ho k podepsání se svým týmem. Celá situace zašla tak daleko, že Gáborík zavolal tehdejšímu generálnímu manažerovi Risebroughovi a předal mu Hossu osobně. Ten se nakonec nenechal zviklat a ročník 2008-09 odehrál za Detroit Red Wings. A co víc, Gáboríka čekalo posledních 17 klání v barvách celku z Minneapolis. Poté byl vyměněn na Manhattan.

NYR Jágr se před desítkou let postaral o neznámý rekord

Je jen málo věcí, o kterých ve spojení s Jaromírem Jágrem v českých a slovenských luzích a hájích nevíme. Jednou z nich může být nepříliš oslavovaný a známý rekord. Česká legenda je hráčem, který před dekádou vytvořil rekord v počtu stadionů, na nichž vstřelil gól. V té době slavil branku v 53 arénách. Dokážete spočítat o kolik svůj náskok navýšil v současnosti?

DAL Hvězdy se několik dní po titulu zbavily Turka

Dallas zatím slavil jediný zisk Stanley Cupu (1999). Vítěznému týmu tehdy plnil roli dvojky Roman Turek považovaný za nejlepšího náhradníka v lize. Vedení Dallasu tedy neváhalo a několik dní po triumfu nad Buffalem poslalo českobudějovického maskovaného muže zpívat Blues do St. Louis, kde se z Turka opravdu stala jednička týmu. Po sezoně 2000-01 změnil dres Not za rudý s hořícím písmenem 'C' a v Calgary vládl brankovišti až do konce ročníku 2002-03. Během své zámořské mise odchytal celkem 328 utkání a zastavil 90,7% všech střel.