Českoslovenští legionáři - říjen 2018

01. 11. 2018, 20:00 » Češi v NHL - Autor: František Zajíc

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Je za námi první měsíc nového ročníku NHL. V tomto měsíčním přehledu vás budeme informovat o těch nejzajímavějších počinech českých a slovenských hráčů v nejslavnější hokejové lize světa. V říjnu se toho stalo opravdu hodně, ale pojďme pěkně od začátku.

Prosadit se do NHL není lehké…

Řada českých mladíků, mezi které se zařadila i dvojice zkušených borců, se během léta snažila vybojovat místo v hlavním týmu. Pavel Francouz i Jan Kovář, kteří za sebou mají vydařená angažmá v KHL, místo na soupisce nenašli a oba zamířili na farmu. Osmadvacetiletý Kovář navíc v Bridgeportu (farma Islanders) vůbec nedostal šanci a byl vykoupen ze svého jednoletého kontraktu, který s Ostrovany v létě podepsal. Boj o NHL nevzdává a nyní hraje v Providence, farmářském týmu Bostonu Bruins.

Po šesti zápasech se do AHL přesunuli obránci Detroitu Libor Šulák a Filip Hronek. O jedno utkání víc stihl odehrát Martin Nečas, ale ani jeho neminula první vlna škrtů. Jediným přeživším zůstal prozatím Filip Chytil, jenž v dresu Rangers stihl v říjnu zaznamenat dvě asistence. Dva nejvýše postavení Češi v draftu 2018, Filip Zadina a Martin Kaut, svou šanci v ostrém zápase NHL ještě nedostali.

Ze Slováků se do hlavního týmu prozatím nedostal Peter Cehlárik, který hraje společně s Janem Kovářem a Jakubem Zbořilem v Providence. Ze zámoří se do Ruska přestěhoval Marek Hrivík. Novou smlouvu prozatím nezískal ani Tomáš Jurčo. Zranění zužuje Andreje Sekeru a Mariána Gáboríka. Jediným hráčem, který je na druhé straně barikády, je Christian Jaroš, jenž se prozatím drží v hlavním týmu Ottawy.

Zpátky mezi stálice

Český hráč měsíce - David Pastrňák
David Pastrnak
DAVID PASTRNAK BOS
Pravé křídlo
2018/19
GP: 12 | G: 11 | A: 5 | Body: 16
Střely: 56 | +/-: 6
Už od prvních zápasů se daří Davidu Pastrňákovi. V prvních jedenácti utkáních si připsal 15 bodů (10+5). Zaznamenal i jeden hattrick, pokořil hranici 100 vstřelených gólů a je v kontaktu se špičkou NHL, co se týče kanadských bodů. Řada Pastrňák – Bergeron – Marchand je aktuálně považována za jednu nejlepších v lize.

Druhým nejlépe bodujícím Čechem je Jakub Voráček, který prozatím zaznamenal 12 bodů. Ke konci měsíce se na tuto metu dotáhl i Tomáš Hertl, který bodoval v posledních sedmi zápasech v řadě a zažívá nejlepší vstup do sezóny v kariéře.

Slovenský hráč měsíce - Tomáš Tatar
Tomas Tatar
TOMAS TATAR MTL
Levé křídlo
2018/19
GP: 11 | G: 3 | A: 6 | Body: 9
Střely: 30 | +/-: 3
Tomáš Tatar odcházel před play off z Detroitu, aby posílil Vegas Golden Knights. V bojích o Stanely Cup ale odehrál pouze osm zápasů a klub o něj ztratil zájem. V Montrealu, kam zamířil v letním přestupovém období, se mu ale zatím daří a v 11 zápasech nasbíral 9 bodů (3+6).

Muži pod maskou

Během října zasáhla do hry trojice českých brankářů. Petr Mrázek čelí nové výzvě a chce se prosadit v dresu Hurricanes. Doposud odchytal sedm zápasů s úspěšností 89 procent a slavil tři vítězství. Šestadvacetiletému gólmanovi není zatím úplně přáno, protože prohrává spíše ty zápasy, ve kterých má lepší statistiky. Canes prozatím prohráli pět zápasů, z toho ve čtyřech případech chytal právě Mrázek.

David Rittich je na tom o poznání lépe, když v pěti odchytaných utkáních pochytal 93 procent střel a stabilizoval si tak místo dvojky. Michal Neuvirth se vrátil do sestavy Flyers po zranění až na konci října a stihl jedno utkání, které ovšem skončilo pro Philadelphii drtivou porážkou 1:6. Působiště v létě změnil Jaroslav Halák. Třiatřicetiletý brankář nově stráží branku Bostonu Bruins. V říjnu nastoupil od začátku do šesti zápasů a s průměrnou úspěšností 95 procent slavil čtyři výhry.