Milý Ježíšku, k Vánocům si přeji novou lapačku, vyrážečku a betony!

24. 12. 2018, 12:00 » Perličky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Již tradičně Vám, našim fanouškům a čtenářům, přinášíme vánoční dárek v podobě speciálního článku, kterým Vám chceme poděkovat za přízeň po celý rok. Oslavte svátky v rodinné pohodě, najděte od Ježíška pod stromečkem své vysněné dárečky a najděte si několik minutek na přečtení následujících řádků. Zatímco jsme v posledních letech psali o zápasech hraných na Štědrý den a pověstech z bitkařských luhů a hájů, letos se zaměříme na brankáře a jejich nejmilejší dárečky- vlastní lapačky, vyrážečky a betony.

Pheonix Copley se narodil na Severním Pólu na Aljašce a jako pravý severopólař u ledu zůstal. Živí se jako brankář v NHL. Nemusíme tudíž hádat dvakrát, co si přál najít pod stromečkem. "Stále si pamatuji na svou první lapačku a vyrážečku, které dokonale ladily s barvami mého týmu. Bylo mi tenkrát 9 nebo 10 let, nosil jsem je 2 roky a měly stejný vzor jako ty Martyho Brodeura. Miloval jsem je," svěřoval se se svými vzpomínkami šestadvacetiletý náhradník Capitals.

V mnoha případech jsou to právě tyto dárky, které přimějí mladé kluky a holky zůstat na pozici ochranitele tří tyčí až do dospělosti. "Vzpomínám, jak jsem jako dítko chodil na zápasy a snil o svých vlastních betonech. A to je přesně moment, kdy začínají všichni snít o pozici brankáře. I když jsem starší, stále sním o nové výbavě," doplňuje Copley. A byly to právě věci pod stromečkem, které přiměly i Cama Talbota zůstat u brankářského řemesla. "Když mi bylo 10 let," vysvětluje zaměstnanec Edmonton Oilers, "dostal jsem betony a nechtěl jsem je následně celý den sundat a běhal jsem v nich po celém domě. Vánoce jsou pro Vás jako brankáře důležité."

Největší radost ale asi zažil ruský Andrei Vasilevskiy: "Jsem levák, ale tenkrát byla v Rusku bída a já jsem neměl na výběr. Musel jsem si vzít lapačku opačně." Když si vzpomene na Vánoce po výletu ve Finsku, i nyní se mu rozzáří oči. "Dokonce si pamatuji i barvy- bílá, stříbrná, černá. To bylo super, byl jsem nejšťastnější kluk v týmu. To je opravdu dárek, který si pamatuji doteď," zalovil v paměti mladý gólman Tampy Bay.

Mnoho brankářů má takové vzpomínky. A nemuseli se nutně narodit na Severním Pólu.