Geno mezi tisícáři, aneb tři nejlepší okamžiky Evgeni Malkina

13. 03. 2019, 19:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Z hráčů nové generace po celosezonní výluce 2004-05 byl Evgeni Malkin hned po Alexi Ovechkinovi a Sidney Crosbym nejlepším hokejistou světa a dnes dosáhl na významný milník 1000 bodů v NHL, přičemž na to potřeboval pouze 848 klání. Svým Tučňákům během této doby pomohl k zisku tří Stanley Cupů (2009, 2016 a 2017) a za rok 2012 byl oceněn titulem nejlepší hráč světa, když se Ovechkin potýkal s výpadky formy a Crosby se zraněním. Jaké jsou ale tři nejvýznamnější momenty jeho kariéry?

PIT 3. Jako nůž máslem - 25. únor 2012

Na sklonku února roku 2012 přijela do pittsburghské Consol Energy Center Tampa Bay a domácí jí vyprovodili s pořádným výpraskem 8:1. O tři branky se toho večera postaral Evgeni Malkin, přičemž jeho druhá trefa byla výstavní. Vzal si puk ve vlastním obranném pásmu, nabral plnou rychlost, prokličkoval okolo tří hráčů soupeře a zakončil mezi nohy brankáře Rolosona, čímž všem připomněl nejslavnější trefu Maria Lemieuxe.



PIT 2. Padesátý gól sezony - 07. duben 2012

Ruský centr jednou prohlásil, že by rád nastřílel alespoň 50 gólů za sezonu. To se mu nakonec opravdu povedlo, když vstřelil během posledního zápasu základní části branku do sítě rivala z Philadelphie a pojistil tím výhru Penguins 4:2. Symbolicky mu na jubilejní gól nahráli Sidney Crosby a Kris Letang, dvě z největších hvězd černo-zlatých.



PIT 1. Hattrick proti Carolině - 22. květen 2009

Pokud Sidney Crosby táhl Steel City za Stanley Cupy v letech 2016 a 2017, ten z léta páně 2009 patří Tučňákům především díky Genovi. Ten totiž dokázal během vyřazovacích bojů naprosto dominovat a především během finále konference uchvacoval svými výkony celý hokejový svět. Jeden večer ale vyčníval nad ostatními. Byl to 22. květen, když na led Mellon Arena přijela Carolina Hurricanes. Malkin se trefil do sítě Cama Warda hned třikrát a především jeho poslední trefa je připomínána dodnes. Geno sice prohrál vhazování, dokázal si ale puk okamžitě vybojovat, objel bránu a poslal puk z otočky bekhendem pod víko soupeřovy klece. Hala v tu chvíli vybouchla nadšením a dokonce i komentátoři nevěřícně kroutili hlavou.