Guentzel míří do Tampy. Znamená to konec Stamkose?

01. 07. 2024, 14:00 » Přestupy - Autor: Tomáš Novotný

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jedním z největších příběhů letošního přestupového období je otazník nad Stevenem Stamkosem. Kanadská legenda, která strávila celou kariéru v Tampě a dovedla jí dvakrát ke Stanley Cupu, se stále nedohodla na nové smlouvě. Teď do toho hodil vidle Jake Guentzel, kterého Bolts přivedli. Guentzel bude svůj kontrakt teprve řešit. Podle loňských výkonů to vypadá na tučný kontrakt, který by Stamkose odstřihnul od Tampy.

Přes 1000 zápasů a 1100 bodů. Dva prsteny za Stanley Cup a téměř jistota vyřazení čísla 91. Steven Stamkos vstoupil do ligy jako jeden z největších talentů v 21.století. Dlouholetá věrnost a oddanost se mu vrátila skrze týmové úspěchy. V Lightning si přeje strávit celou kariéru. Teď to však vypadá, že jeho přání se mu nesplní.

The Lightning didn’t let Vinny Lecavalier or Marty St.Louis finish their careers in Tampa Bay and it’s looking like they won’t let the franchise’s greatest player Steven Stamkos do it either. Heading towards a disappointing end to a brilliant 16-year career. Stamkos deserves more pic.twitter.com/fvyWQZVQd8

— Kevin ODonnell Fox13🟦 (@ODonnellFox13) June 30, 2024


Čtyřiatřicetiletý kapitán byl celou sezónu připravený na podpis nového kontraktu. Vedení Bolts však s nabídkama nepřicházelo, což Stamkos dával najevo skrze média. Hra o jeho budoucnost se naplno rozjela v posledních dnech, kdy mu na stole přistála osmiletá nabídka na 3 miliony dolarů ročně. Rodák z Ontaria tuto variantu okamžitě smetl ze stolu. Insideři brali nabídku jako výsměch Stamkosovi, který klubu mnoho obětoval.

Teď to vypadá na minimální šanci, jak Stamkose na Floridě udržet. Tampa totiž přivedla Jakea Guentzela, který byl brán jako jedno z nejzajímavějších zboží letního období. Carolině poslali třetí kolo příštího draftu a teď s ním vyjednávají o smlouvě. Jeho roční gáže by se mohla vyšplhat až na 9 milionů dolarů, čímž by se zařadil mezi nejlépe placené hráče týmu.

Po výměnách Sergacheva a Jeannota se Tampě uvolnilo místo, které před zmíněnými výměnami bylo žalostné. Momentálně je pod stropem 16milionové místo, které se po Guentzelově podpisu může snížit až na polovinu. Bolts mají pod smlouvou jen 16 z 23 hráčů hlavního mužstva. Vypadá to, že místo budou lepit minimálními kontrakty se staršími hráči.

V souvislosti s dalším uvolňováním se spekuluje i o výměně Erika Černáka, který pobírá 5,2 milionu dolarů. Dalším problémem je J.J. Moser, který přišel v rámci výměny za Sergacheva, jenže je pouze chráněným volným hráčem, což znamená, že jej jednání o nové smlouvě teprve čekají.

O Stamkose je zájem napříč celou ligou. Nejvážnějšími zájemci by měli být Nashville, Vegas a Detroit. Experti favorizují Red Wings, kteří by mohli využít spojení Yzermana se Stamkosem.