Nalezlo Toronto konečně stabilní jedničku? Stolarz zatím září

24. 10. 2024, 10:30 » Úhel pohledu - Autor: NHLportal.cz

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Problémy Javorových listů v brankovišti se konečně jeví být u konce. Anthony Stolarz se po svém příchodu do Toronta řadí mezi nejlepší brankáře celé NHL a jeho čísla jsou zatím vynikající. Blížící se návrat Josepha Wolla po zranění může vést ke vzniku jednoho z nejkvalitnějších brankářských tandemů soutěže, na který fanoušci Leafs už dlouho čekají.

Čerstvý vítěz Stanleyova pohárů Anthony Stolarz přišel do Toronta letos v létě po veleúspěšné sezóně v dresu floridských Panthers. S Leafs se domluvil na dvouleté smlouvě, během které si vydělá 2,5 milionů dolarů ročně. Z prozatímního průběhu nového ročníku to vypadá, že Stolarzova smlouva bude pro vedení Toronta velkým kaufem. 30letý Američan drží za pět odehraných utkání skvělou úspěšnost zákroků 93,8 % a průměr 1,83 obdržených branek na zápas, čímž se řadí mezi naprostou golmanskou špičku. Stolarz pokračuje ve výkonech z předešlé mistrovské sezóny, během níž sice po většinu času pouze kryl záda Sergeji Bobrovskému, nicméně za 27 odehraných zápasů byl druhým nejlepším brankářem celé NHL v úspěšnosti zákroků i průměru obdržených branek na utkání (mezi brankáři s minimálně 20 starty).

Stolarz převzal post prvního brankáře Leafs po Iljovi Samsonovovi, kterého jakožto volného hráče získalo v létě Vegas. Samsonov v barvách Toronta neprožil vůbec vydařenou sezónu. Kvůli hrozivým číslům byl v lednu dokonce poslán na farmu, z níž se vrátil v o něco lepší formě. S finální úspěšností zákroků 89 % ovšem stále patřil mezi nejhorší brankáře ligy. Nepříliš přesvědčivě si vedl i Martin Jones, který v průběhu ročníku působil jako náhrada za zraněného Josepha Wolla. Samotný Woll zasáhl do základní části pouze 25krát s úspěšností 90,7 %. V prosinci si však přivodil zranění kotníku a jeho návrat je odhadován až v příštích dnech.

Anthony Stolarz!

Robs Tarasenko then gives him a look lol pic.twitter.com/57yB7Sa0Ur

— Omar (@TicTacTOmar) October 3, 2024


Problémy s brankáři trápí Toronto již několik let. Jako poslední stabilní jedničku lze považovat Frederika Andersena. Andersen hájil branku Javorových listů mezi lety 2016-2021 a v největším městě Kanady po sobě zanechal velmi výraznou stopu. Od Andersonova odchodu se na soupisce Leafs protočilo již 10 brankářů (včetně Stolarze). Pravděpodobně nejlépe zvládal svou úlohu Jack Campbell, který Andersena ještě v sezóně 2020-21 zastihl a poctivě se s ním dělil o porci zápasů. Toronto následně vedl jakožto brankářská jednička v sezóně 2021-22. I přes slušná čísla v základní části (91,4 %) s ním však Maple Leafs, možná i kvůli nestabilním výkonům v play off, neprodloužili smlouvu a Campbell podepsal v Edmontonu.

Fanoušci Toronto si od dvojce Stolarz-Woll slibují velké věci. Určitou obavu představuje pouze fakt, že Stolarz roli jedničky týmu NHL prakticky nikdy neplnil. Ve všech týmech, kterými prošel (Philadelphia, Anaheim, Florida) pokaždé zastával spíše roli náhradníka. I na tomto nevděčném postu byl však na Stolarze pokaždé spoleh. V celkově 113 utkáních NHL pochytal 91,6 % všech střel soupeřů. Hlavní brankářskou roli si vyzkoušel alespoň v AHL, kde si během 7 sezón vysloužil pověst velmi vyrovnaného brankáře. V 155 duelech farmářské soutěže zaznamenal úspěšnost 91,3 %.

Autor: Jan Habart