Colorado kosí zranění. Nejnovější otazník visí nad Coltonem

26. 10. 2024, 10:30 » Informace z klubů - Autor: Tomáš Novotný

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Avalanche nezažívají pohádkový vstup do sezóny. V Coloradu jsou zvyklí na bodové žně největších hvězd, které neutichly ani se startem letošního ročníku. Větším problémem je zdravotní stav útočníků a k tomu výkonnost mezi třemi tyčemi, která není zrovna optimální. Laviny se musí ze špatného startu oklepat nebo by se mohlo stát, že budou v jarních bojích scházet.

Dlouhodobým známým marodem je kapitán Gabriel Landeskog, který se z největší pravděpodobností dočká svého návratu v letošní sezóně. Švédský forvard se naposledy představil v zápase, po jehož konci zvedal Stanley Cup nad hlavu. Motivací by mohl být i reprezentační miniturnaj, který nahradí All Star Game. Naposledy se ve státních barvách představil na mistrovství světa 2019, kde Švédi nedotáhli zlatý hattrick a vypadli ve čtvrtfinále.

I bez něj si Colorado dokázalo poradit a dvakrát postoupilo do play-off. V letošní sezóně se stále musí obejít bez Valeriho Nichushkina, který je v asistenčním programu NHLPA. Ruský útočník přitom patřil mezi opory produktivity svého týmu. Jeho chování však kritizovalo několik fanoušků a mnozí hráči naznačili, že nejsou s jeho charakterovou stránkou úplně ztotožnění.

Před sezónou podstoupil operaci ramene Artturi Lehkonen, u něhož se předem predikovalo, že nestihne začátek letošní sezóny a byl zapsán na listinu zraněných. Trenér Bednar jeho zdravotní stav označil jako week-to-week. Je možné, že v letošním kalendářním roce by se mohl ukázat na ledě.

Citelnější ztráta přišla i v letošním ročníku. Jonathan Drouin odehrál jen úvodní duel s Vegas. Zápas odehrál celý, když zapsal přes 21 minut ve hře. Od té doby však netrénoval. Na vině je problém v horní části těla, kvůli kterému byl zařazen mezi marody. Příchod Drouina měl být jeden z trumfů generálního manažera MacFarlanda, který spoléhal na obnovení juniorské spolupráce s MacKinnonem. Zároveň byl platným článkem na elitní přesilovce, kde jeho místo zaujal Ross Colton.

Právě Colton je posledním hráčem, nad jehož zdravotním stavem visí otazník. Při výhře nad Utahem (5:1) odehrál přes 11 minut, než se odebral do kabin. Podobně jako u Drouina je problém v horní části těla. Pokud by se zjistilo něco vážnějšího, byl by to velký problém pro ofenzivu Colorada. Osmadvacetiletý útočník byl právoplatným členem elitního útoku. V průběhu sezóny nasázel 7 branek, přičemž čtyři z nich přišly v početních výhodách.

Can ANYONE stop Ross Colton right now? 🔥 pic.twitter.com/358GyhZlNu

— B/R Open Ice (@BR_OpenIce) October 25, 2024


Společně s Mittelstadtem patří mezi skryté trumfy Jareda Bednara. Toto duo využívá zvýšené pozornosti u tria Makar - Rantanen - MacKinnon a pomáhá s vylepšováním přesilovkových statistik. Směrem dopředu to Coloradu nedrhne, problémem se zdá být brankoviště.

Alexandar Georgiev je v posledním roce své tříleté smlouvy a boj o svojí budoucnost započal katastrofálně. Osmadvacetiletý brankář nastoupil do pěti zápasů, zapsal jen jednu výhru a v průměru inkasuje téměř 5 branek na zápas. Tučným písmem se podepsal pod osmigólový příděl od Vegas nebo šestigólovou nálož od Islanders. Ve dvou případech musel v průběhu zápasu střídat.

Na jeho pozici si dělá zálusk čtyřiadvacetiletý finský strážce Justus Annunen, který taktéž zasáhl do pěti duelů. Zaujal především v posledních třech, kdy ve venkovních duelech se San Jose, Seattlem a Utahem vychyytal tři vítězství, přičemž inkasoval pouhé čtyři branky. Je tak pravděpodobné, že jej uvidíme v akci častěji než Georgieva.